Základné makroživiny: bielkoviny, sacharidy a tuky
Ak sa potrebujete zorientovať v základných makroživinách, ponúkame Vám krátke informácie.
Čo sú bielkoviny?
Bielkoviny tvoria základ, majú množstvo funkcií. Pomáhajú budovať svalstvo, obnovujú bunky, chránia nás pred chorobami tým, že vytvárajú protilátky, riadia tvorbu krvi, regulujú naše hormóny.. Celé naše telo funguje na základe bielkovín. Ich stavebnými zložkami sú aminokyseliny, a tie môžu byť esenciálne alebo neesenciálne. Esenciálne si telo nedokáže vyrobiť samo, preto ich musíme prijímať v strave a neesenciálne si dokáže vybudovať. Bielkoviny alebo inak proteíny sú základnou stavebnou látkou pre svaly. Preto je ich príjem dôležitý najmä pre tých, ktorí cvičia. Nájdeme ich hlavne v mäse, vajciach, mlieku, mliečnych výrobkoch, rybách, syroch, strukovinách a obilninách. Športovci však vedia, že bielkoviny si najlepšie doplnia rôznymi proteínovými prípravkami, pretože nie je možné skonzumovať také množstvo potravy s potrebnou dávkou bielkovín. 1 g bielkovín = 4 kcal
Tip: Potrebuješ doplniť proteín? Výborné zloženia a široká ponuka proteínov od prémiovej značky GAINZ! |
|
> pozrieť produkty < |
Čo sú sacharidy?
Sacharidy sú základným zdrojom energie. Väčšina jedla, ktoré jeme pozostáva hlavne zo sacharidov. Delíme ich na monosacharidy – teda jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza, sacharóza), ktoré sú rýchlo stráviteľné a rýchlo dodávajú energiu, a polysacharidy (škroby), ktoré sa rozkladajú postupne a trávia sa dlhší čas. Pre nás sú najdôležitejšie polysacharidy, teda zložené cukry, ktoré postupne dodávajú energiu. Sú to najmä celozrnné pečivo, zemiaky, ryža, zelenina, ovocie. Jednoduché cukry sa nachádzajú hlavne v sladkostiach a to je dôvod, prečo sme po ich zjedení o chvíľu znovu hladní.
Keďže už samotný názov jednoduché prezrádza o nich to, že sa jednoducho a rýchlo rozložia, nakrátko stúpne hladina cukru v krvi, a keď klesne, pocit hladu zaútočí opäť. Preto nielen pri diéte je dôležité orientovať sa hlavne na zložené cukry, ale celkovo z hľadiska správnej výživy, sú vždy lepšou voľbou ako jednoduché sacharidy. 1 g sacharidov = 4 kcal
Tip: Dodaj telu poriadnu dávku sacharidov a iných látok pre svalový rast |
|
> pozrieť produkty < |
Čo sú tuky?
Áno, aj tuky majú nezastupiteľné miesto v našej strave. Aj keď mnohí majú z nich strach, pretože sa z nich priberá, avšak pri konzumácii v rozumnej miere sa netreba ničoho báť. Telo potrebuje tuky na ochranu jednotlivých orgánov, udržiavanie telesnej teploty a aj kvôli vstrebávaniu rôznych vitamínov a minerálnych látok. Vo všeobecnosti by sme ich mohli rozdeliť na rastlinné a živočíšne. Ak sa chceme zdravo stravovať, tak by mali v našej strave prevažovať rastlinné tuky. Tuky môžu byť zložené z nasýtených mastných kyselín alebo nenasýtených mastných kyselín.
Nasýtené mastné kyseliny obsahujú maslo, smotana, tučné mäsové výrobky, prevažne živočíšne produkty a sú škodlivé pre náš organizmus. Nenasýtené mastné kyseliny sú tie správne, ktoré sú pre nás prospešné. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, rybách, semenách. Nenasýtené môžeme ďalej deliť na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Každé z nich zohrávajú určité úlohu v ľudskom tele. Avšak tou najlepšou voľbou pre nás sú mastné nenasýtené kyseliny, obsahujú omega-3 a omega-6 kyseliny, ktoré sú dôležité nielen pre naše srdce. Takže vyberajte s rozumom a jedzte s rozumom, pretože od množstva tukov závisí výzor vašej postavy. 1 g tuku = 9 kcal
Vláknina
Ak sa chceme zdravo a vyvážene stravovať, vláknina by v našom jedálničku mala mať tiež svoje miesto. Je to nevyhnutný doplnok našej stravy. Lenže často sa stáva, že ju v našej výžive zanedbávame a potom sa čudujeme, prečo máme rôzne tráviace problémy a trpíme zápchou. Práve vláknina je totiž tá, ktorá dáva do pohybu naše črevá a vôbec pomáha nám regulovať celé zažívanie. Telo ju vôbec nijako nevyužíva, cítime sa po nej síce sýti, pretože v žalúdku napučí a potom prejde celým tráviacim traktom až von.
V črevách na seba naviaže škodliviny a ak jej jeme potrebné množstvo a pijeme pravidelne dostatok vody, s pravidelnou stolicou by sme problém mať nemali. Vlákninu nájdeme hlavne v celozrnných produktoch, pečive, obilninách, cestovinách, ovocí a zelenine. Ak sa však takáto strava vyskytuje na našom jedálnom lístku v malom množstve, pocíti to aj náš tráviaci systém. Spomalí sa trávenie, môžete sa cítiť nafúknutí alebo mať problémy s vyprázdňovaním. Samozrejme nadbytok vlákniny môže mať tiež podobné účinky. Takže, všetkého s mierou.